התחברות



מהו רינדור?

 

המונח מגיע מהמילה Render או  Rendering. למילה מספר פירושים , אך המשמעות שלה במובן של הדמיות היא:

הפעולה של הגדרת חומרים ותאורה מלאכותית למודל ממוחשב, כך שהתוצאה הסופית של צילום מבט מתוך מודל תתן את האשליה שהתמונה צולמה בעולם האמיתי ולא מתוך מחשב.

לתמונה שכזו קוראים הדמיה (ברבים: הדמיות)  למרות שבימינו המונח משמש גם לציון תמונה ממוחשבת שלא עברה רינדור.

דוגמא:גבריאלה דניאלי

כאשר אנו בונים  מודל ב SketchUp  ניתן להוסיף אובייקטים של תאורה: מנורה, ספוטים, אך אלו הם רק אובייקטים והם לא יכולים לייצר אור אמיתי. באותה המידה ניתן להוסיף טקסטורות מאוד יפות אך הן לא ייצרו את האשליה של חלל אמיתי מכיוון שהטקסטורות לא מתנהגות כמו במציאות: המראה לא יכולה לשקף את החלל, המתכת לא יכולה להבריק ולשקף עליה אובייקטים, וזכוכית לא תהיה מבריקה ולא תשקף עליה את החלל כמו שקורה במציאות.

כדי להשיג את האפקט הרצוי, האמיתי , ה"פוטוריאליסטי" (כמו תמונה) אנו משתמשים בתוכנות חיצוניות שיודעות לרנדר את החלל.

אחת מהתוכנות הללו היא וי-ריי, והיא נחשבת כיום לתוכנה המובילה והאיכותית ביותר שניתן להשתמש בה עם SketchUp: מבחינת מהירות ותוצאה.

דרך טובה לחשוב על רינדור היא לדמיין שצלם מגיע לצלם את החלל שעיצבתם: כדי שיהיה לו מה לצלם החלל חייב להיות מושלם עד הפרט האחרון. הצלם יגיע ויחשוב מאיפה הכי נכון לצלם את החלל כדי לקבל את התוצאה המרשימה ביותר, ויוסיף תאורה, מטריות (לפיזור התאורה בחלל בצורה רכה) ויגרום לחלל להיות הכי יפה שהוא יכול לפני שהוא יצלם את התמונה.

כאשר הצלם מצלם, הוא לוקח בחשבון פרמטרים של צילום כגון: סוג סרט הצילום, הצמצם, מהירות התריס, הגדרת הלבן, כמות האור המלאכותי שיש בחלל וכן אור השמש כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר.

לאחר שהתמונה נלקחת, צלם טוב יערוך אותה בתוכנה לעריכת תמונות , בדיוק כמו שכאשר מצלמים עם סרט צילום שאינו דיגיטלי ניתן לשנות את התמונה בחדר החושך על פי החלטת הצלם: מה תהיה הניגודיות, הבוהק ופרמטרים נוספים שבשליטת מפתח התמונה.

 

אותו התהליך קורה גם ברינדור עצמו בתוכנת וי ריי משום שהיא מדמה מאוד את הפיזיקה של העולם שלנו.

 

אז איך מתחילים לרנדר?

1. נתקין את התוכנה: וי ריי היא למעשה סרגל כלים שמותקן בתוך SketchUp וזהו יתרון מכיוון שלא צריך להתעסק עם העברה של המודל לתוכנה אחרת.

2. נכין את המודל : רינדור הוא השלב הסופי מתוך SketchUp ולכן יש לוודא שכל האובייקטים וכל החומרים מוכנים. אין טעם לרנדר מודל שאינו בנוי עד הסוף.

3. נשנה את הפרמטרים של התוכנה:

    בהתחלה נגדיר תאורה: מאיפה היא תאיר, מה העוצמה שלה, הצבע וכדומה.

    ישנם מספר סוגי גופי תאורה שניתן להשתמש בהן כך שהתוצאה תהיה מאוד מדוייקת.

    שנית, נגדיר חומרים: למעשה נגדיר לטקסטורות שקיימות במודל פרמטרים יותר מתקדמים כגון ברק, חספוס, החזרת אור וכדומה.

    1. נגדיר הגדרות נוספות כגון: רזולוציה , עוצמת שמש, איכות הפרטים ועוד ונרנדר תמונה התחלתית. כאשר נהיה מרוצים מהתוצאה של הרינדור ההתחלתי נרנדר תמונה יותר גדולה עד אשר נגיע לגודל התמונה הרצויה (לדוגמא, הדפסה איכותית על A3  או גודל של מטר על מטר ואף יותר).
    2. 4. עריכת התמונה: נשתמש בתוכנה לעריכת תמונות ,כגון פוטושופ, כדי לשפר את איכות התמונה ולתת לה את המראה הכללי הרצוי. דרך פוטושופ ניתן בין השאר לשנות רקע, להוסיף אנשים, צמחיה, או לתקן תיקוני צבע שונים.

    האם קשה ללמוד לרנדר?

    ישנן הרבה תוכנות בשוק שיודעות לרנדר, חלקן חינמיות וחלקן עולות כסף, חלקן ממש פשוטות וחלקן מורכבות יותר.

    ניתן להכליל ולאמר שככל שהתוכנה יותר פשוטה ללמידה ולתפעול, כך התוצאה הסופית תהיה יותר פשוטה ותיראה פחות מציאותית ( הסיבה לכך מאוד הגיונית: כאשר ניתן להגדיר יותר פרמטרים, התוצאה נעשית יותר קרובה למציאות).

    דרך טובה לשפוט איכות של מנוע רינדור היא להסתכל ב"גלריה" של התמונות באתר של מנוע הרינדור, שם מוצגים הרינדורים הכי יפים שניתן להפיק בעזרת אותה התוכנה: תוכלו לשפוט בעצמכם אם אתם רוצים להשקיע וללמוד (או לקנות) את התוכנה.

    רשימה של כל התוכנות שניתן לרנדר באמצעותן את המודלים של SketchUp   תוכלו למצוא כאן.

    אני דואגת להתעדכן בכל גירסא חדשה של תוכנת רינדור שיוצאת, מתוך הידיעה שתמיד משפרים תוכנות ותוכנה שפעם היתה בינונית או קשה לתפעול  יכולה פתאום להיות התוכנה הכי טובה לרינדור. לאחר בדיקה מקיפה של תוכנות , התוכנה הכי מומלצת שאני עבדתי איתה הינה Vray ( וי –ריי).

    אגב, גם לוי-ריי היתה גירסא מאוד לא נוחה לתפעול ,אך לפני כשנה הם עשו קפיצת מדרגה ושחררו גרסא נוחה בהרבה וטובה בהרבה. מבטיחה לעדכן על כל שינויים של תוכנות שאמצא Smile

     

    האם יש תקופת ניסיון?

    לרוב התוכנות אכן קיימת תקופת ניסיון של 15 או 30 יום בחינם. לאחר תקופה זו לא ניתן להשתמש יותר בתוכנה זו על אותו המחשב ויש לקנות אותה.

    לדוגמא, למנוע הרינדור IDX Renditioner קיימת אופציה של רינדור חינמי אך עם מגבלות מסויימות של גודל תמונה ופחות אופציות של תפעול.

     

    כמה זמן לוקח לרנדר?

    לתהליך הרינדור יש 3 פרמטרים:

    1. 1. הזמן שלוקח ללמוד את התוכנה
    2. 2. הזמן שלוקח להגדיר את ההגדרות , החומרים והתאורה בצורה הטובה ביותר
    3. 3. הזמן שבו המחשב "חושב" על הרינדור : בזמן הזה אין צורך לשבת מול המחשב ולצפות בו עובד (על אף שזה נראה שהעובדה שאנו בוהים בו מזרזת אותו קצת )

     

    בוא נפרט קצת על כל אחד מהשלבים:

    1. 1. לימוד תוכנה יכול לקחת מרבע שעה עד למספר שעות, תלוי כמה התוכנה מורכבת. יש לקחת בחשבון שתוכנה שלוקח ללמוד אותה רבע שעה תחזיר את הזמן בהתעסקות עם ההגדרות. כך לדוגמא המקרה עם IDX Renditioner, אשר הלימוד שלו מאוד פשוט אך בניה של תאורה מספקת תיקח הרבה זמן והתוצאה לא בהכרח מספקת.

    אם תרצו להתרשם, להלן לינק לחוברת של לימוד התוכנה מבית "Edit פתרונות תוכנה"

    את החוברת, אגב, אני כתבתי כאשר עבדתי עבורם והדרכתי אנשים כיצד לעבוד עם התוכנה.

    1. 2.הזמן שלוקח להגדיר את הההגדרות, התאורה והחומרים הוא השלב העיקרי ברינדור והוא תלוי מאוד בסצינה שאותה מרנדרים: כאשר יש סצינת חוץ יש לרוב פחות חומרים מאשר סצינת פנים, כנ"ל לגבי תאורה: תאורת יום תהיה פחות משמעותית מתאורת לילה.

    כמו כן, התוצאה הרצויה היא גורם משמעותי: ככל שהרינדור צריך להיראות יותר מרשים כך נתבקש להשקיע יותר זמן כדי לגרום לו להראות כך.

    לעיתים יש צורך להשקיע חצי שעה ולעיתים מספר שעות טובות עד אפילו מספר ימים.. מאוד תלוי בתוצאה הסופית שאנו שואפים להגיע אליה.

    1. 3.כמה זמן המחשב חושב? וי-ריי הינה תוכנה לדוגמא, הינה תוכנה מהירה ביותר שגם מסוגלת להשתמש במספר מחשבים בו זמנית כדי לרנדר יותר מהר (הדבר נקרא חוות רינדור).

    ככל שהרינדור  מוגדר ברזולוציה יותר גבוהה, כך יקח לו יותר זמן:

    רינדור יכול לקחת מספר דקות, עד ליותר מיום. הממוצע הוא מספר שעות: בזמן

    הזה אין צורך לגעת במחשב.

    *קחו בחשבון כי הרינדור משתמש בעיקר במעבד של המחשב ול

    רינדור- גבריאלה דניאלי

    כן כאשר הרינדור פועל כל שאר יישומי המחשב (האינטרנט ותוכנות אחרות) יהיו מאוד מאוד איטיים.

     

    האם באמת צריך להתאמץ כל כך כדי להשיג רינדור טוב?

    מניסיוני, יש שני סוגים של רינדורים: בתשלום ו- על הדרך.

    הרינדורים שבתשלום יהיו אלו שיופיעו על פוסטרים גדולים מאוד, ויש צורך לאיכות גבוהה, כלומר להגעה לפרטים מרובים ויצירת תמונה ברזולוציה גבוהה מאוד. ברינדורים אלו אקפיד מאוד על השלבים שפירטתי כדי לקבל את המקסימום מהתוכנה.

    הרינדורים "על הדרך" הינם רינדורים שאני עושה להגשות של תלמידים כאשר אין מספיק זמן או תקציב לייצר רינדור איכותי ולכן אנו מסתפקים ברינדורים פשוטים, קטנים יותר אך כאלו שעדין "עושים את העבודה" ובהחלט עדיפים על האופציה של לא לרנדר. רינדורים  אלו לוקחים יחסית מעט זמן מכיוון שאין התעסקות מרובה עם הגדרות והרזולוציה אינה גבוהה.

     

    שאלה שאני נשאלת הרבה: למה צריך תוכנת רינדור אם אני יודע פוטושופ?

    ה

    סיבה לכך היא שרינדור הוא התהליך של לקיחת תמונה והפיכתה לכזו שתיראה אמיתית. לעומת פוטושופ שהיא תוכנת עריכת תמ

    ונות המאפשרת לנו, המשתמשים, לצבוע ולתקן תמונה קיימת.

    ברמת העיקרון, צייר מוכשר יכול להשתמש בפוטושופ כדי לצייר על תמונה

    המתקבלת מתוכנת המחשב (לדוגמא, SketchUp)  אלמנטים של חלל אמיתי כגון השתקפות, ברק, חומריות, שקיפות וכדומה. אך פעולה כזו לוקחת שעות על גבי שעות אם לא ימים ודורשת ידע מאוד מדויק בציור.

    תוכנת רינדור עושה את כל החישובים המתמטיים לבדה: היא מחשבת איך האור שהגדרנו פוגע בעצמים ואיך הוא מוחזר, כיצד השולחן ישתקף בצורה מדויייקת במראה וכיצד החצר שבכלל לא רואים בתמונה תשתקף על חלון הזכוכית שכן נמצא בתמונה. כל מה שעלינו לעשות בתוכנת הרינדור הוא להגדיר את כמות האור, מאיפה הוא מגיע, את החומרים והגדרות כלליות נוספות. השאר מתבצע אוטומטית.

    בנוסף, לעיתים קרובות נרצה לרנדר את אותו החלל מכיוונים שונים: לדוגמא, נרצה לרנדר את אותו הסלון פעם אחת כאשר המצלמה ממוקמת במטבח ופעם נוספת כאשר היא ממוקמת במדרגות. במקרה כזה, אנחנו חוסכים לנו עבודה מרובה מכיוון שהסלון נשאר מוגדר מבחינת תאורה וחומרים ולנו נשאר רק להזיז את המצלמה ולשנות פרמטרים מועטים יחסית.

     

    לסיכום,

    רינדור הינה פעולה מתקדמת של הצגת תמונות, ואין ספק שהעולם הולך יותר ויותר לכיוון הזה. בעיתונות ובשלטי חוצות אנו עדים למגמה של קפיצת מדרגה ברמת הפרזנטציה: בעבר לקוחות היו מסתפקים בשרטוטים בדו מימד או בהמחשות ידניות בעזרת צבעי עפרונות אך כיום הם מודעים לעובדה שהדברים יכולים להראות יותר מציאותיים ודורשים זאת.

    בתור מעצב\ת, אל תפחדו לגבות כסף מלקוחות על רינדורים מכיוון שזהו שירות נוסף שאתם מספקים, שירות שלוקח לכם זמן ודורש ידע.

    לשאלות נוספות, אתם מוזמנים לפנות לפורום באתר.

    Cron Job Starts