התחברות



 

מה עושה תוכנת אוטוקאד?

 

 

אוטוקאד

 

 

אוטוקאד הינה תוכנה המיועדת ליצירת שרטוטים ממוחשבים בדו מימד ותלת מימד,

היא מדוייקת להפליא וניתן לשרטט בה בעצם הכל.

מי משתמש בה?

משתמשים בה כיום אדריכלים, מעצבים, מהנדסים, מודדים וכל מי שרוצה לשרטט בצורה ממוחשבת.

ניתן לשרטט בה החל מהבורג הכי קטן עד לערים שלמות.

למה קוראים לה אוטוקאד?

באגלית: Auto+CAD = קאד הינה סיומת נפוצה לתוכנות שרטוט והיא ראשי התיבות של עיצוב באמצעות מחשב: Computer Aided Design

(עוד תוכנות דומות עם אותה הסיומת: DataCAD, TurboCAD)

 

האם התוכנה תתן מענה לצרכי השרטוטים?                                            residential-architect1

באוטוקאד ניתן לשרטט הכל: ניתן להכניס ערכים מדוייקים, מידות, טקסט, תמונות ועוד.

התוכנה מאפשרת להגדיר כמעט כל דבר, מה שהופך אותה למקצועית מאוד מצד אחד אך גם לעמוסה באייקונים ובפקודות.

לכן אוטודסק (AutoDesk), החברה שאוטוקאד שייכת לה, הקימה סוגים שונים של תוכנות ייעודיות לכל מקצוע: יש אוטוקאד אדריכלי, מכני, חשמלי, עירוני ועוד..

למרות שגם עם האוטוקאד הרגיל ניתן לשרטט הכל, לכל תוכנה ייעודית פקודות ותפריטים שיכולים מאוד להקל על העבודה.

איזה סוג של אוטוקאד כדאי לי ללמוד?

לכל תחום התמקצעות יש את התוכנה המתאימה בשבילו, למעצבי פנים ואדריכלים לדוגמא יש 3 אופציות רלוונטיות:

1. אוטוקאד לייט (AutoCAD LT)

זוהי התוכנה הכללית והמצומצמת ביותר שקיימת מבין האוטוקאדים: היא מתאימה לכל מי שרוצה לשרטט רק בדו מימד (לעומת בתלת מימד).

לא כל הפונקציות של התוכנה המלאה נמצאות בה, אך מכיוון שהמחיר הוא פקטור משמעותי בבחירה, זוהי אופציה ששווה בהחלט לשקול.

לדוגמא, באוטוקאד לייט לא ניתן להוסיף ליספים ( תוספים חיצונים לתוכנה שמאפשרים עבודה נוחה ומהירה יותר) אין תפריט אקספרס, ופקודות שונות הוצאו מתוך התפריטים.

2. אוטוקאד (AutoCAD)

כשאומרים אוטוקאד מדברים על התוכנה הרגילה, לא המצומצת ולא המורחבת:

יש בה את כל הדו מימד, וגם תלת מימד. אופציה להוספת ליספים ותפריט אקספרס (תפריט קיצורים ופעולות נוח).

נושא תלת המימד יורחב בהמשך.

3. אוטוקאד אדריכלי (AutoCAD Architecture)

התוכנה נקראת גם ADT= Architectural Desk Top

הוא בנוי בדיוק כמו אוטוקאד רגיל, רק בתוספת תפריט אדריכלי ופקודות נוספות, המופיעות בחלקן גם בתיבות השיחה השונות.

אוטוקאד זה מאפשר בניה של מבנים בתלת מימד בצורה הרבה יותר מורכבת ומתוחכמת, ליצור מהם חתכים ועבודה מתקדמת בפרוייקטים גדולים (כאשר הרבה אנשים עובדים על אותו הפרוייקט).

 

כיצד משיגים את התוכנה?

-ישנן 4 אופציות בסך הכל:

א. האופציה הלא חוקית: הורדת התוכנה מהאינטרנט.

זה אפשרי בהחלט, יש הרבה גרסאות שלה ברשת שהינן פרוצות ועובדות.

צריך לקחת בחשבון שיש גרסאות עם וירוסים, ושברוב ההתקנות צריך לדעת איך להשתמש בקוד כדי לפרוץ אותה.

ואי אפשר בלי הסיבה החשובה ביותר, העיקרון של "רק בגלל שאתה יכול לא אומר שאתה צריך": בית התוכנה עבד קשה כדי לספק מוצר טוב ואיכותי ומגיע לו תשלום על כך.

 

ב. אופציה של שימוש בתוכנה בצורה לא מסחרית ל-3 שנים בחינם:

אוטודסק מעודדת את הסטודנטים להשתמש בתוכנות שלה ולכן נותנת להם צ'ופר של 3 שנים של שימוש בחינם לחלוטין, אך בגירסא שמוגדרת "לא מסחרית" כלומר, שימוש בתוכנה לצרכים שעבורם מקבלים תשלום נחשב לא חוקי.

איך אפשר להשיג את הרישיון הנ"ל?                                                                           

-צריך כתובת מייל של מוסד לימודי מוכר : רצוי כתובת מייל בסיומת .ac.il ( קיצור של ecademic)  למשל: טכניון, אוניברסיטת תל אביב וכו'.

אל הכתובת הזו ישלח לינק ההורדה לתוכנה.

כדי להזין את הפרטים, ניתן לגשת לכתובת: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/item?siteID=123112&id=14185424

 

ג. רכישת התוכנה בישראל: ישנן מספר ייבואנים לאוטוקאד, ניתן לפנות אליהם ולקבל את התוכנה דרכם. יש לציין שאין דבר כזה אוטוקאד בעברית, היתרון הוא שניתן להעזר בהם בהתקנה וזה מרגיש בבית. המחיר אגב, יותר גבוה בדיוק מהסיבה הזו.

 

ד. רכישה של התוכנה דרך האתר של אוטוקאד: האופציה הזולה מבין השתיים. חשוב לציין שלצערינו הרב, אפילו אם ההזמנה היא אלקטרונית בלבד ללא קופסא, אין משלוחים מחוץ לארה"ב וקנדה...ויש צורך להזין כתובת אמיתית בהזמנה ולכן לכל מי שיש לו קרובים בחו"ל, זה הזמן להתחיל לחדש קשרים Smile

 

 

 

 

 

אוקי, אבל בטח יש דרכים יותר זולות.. נכון?                                                                              E-bay

ובכן, בתור אחת שהמחיר הגבוה גרם לה לחפש אלטרנטיבות, לצערי לא מצאתי:

ניסיתי דרך אמאזון, אבל שם הגרסאות עלו החל מ – 10 דולר עד 1200 דולר לגרסת הלייט: האותיות הקטנות היו לעיתים בעייתיות ( 500 דולר לגרסא לא מסחרית וכו') והחשש לקניה של תוכנה שתתברר כיד לא ראשונה הינה מאוד בעייתית.

וכמובן, תוכנה בעשרה דולר לא תהיה עותק אמיתי של התוכנה..

קשה לא לתהות: מה, אי אפשר לקנות אותה יד שניה?- מסתבר שהדין בקניית תוכנה אינו כמו הדין בקניית טלויזיה: כאשר אני קונה טלויזיה, יש לי את הזכות למכור אותה באיזה מחיר שארצה ולמי; כאשר קונים תוכנה אנחנו למעשה קונים רק את הרישיון לשימוש בתוכנה, לא את הזכויות על התוכנה עצמה והרישיון לא ניתן להעברה לאנשים אחרים. יתרה מזאת, אם ארצה לשדרג מגרסת 2008 לגרסת 2011 לדוגמא, לא אוכל למכור למישהו את גרסת 2008. הדבר יהיה לא חוקי. אגב, בכל מדינה החוקים קצת שונים לגבי זכויות היוצרים לענין זה.

 

מה עם לקנות גרסא ישנה של התוכנה, אבל יד ראשונה (כזו שעדין לא פתחו את הקופסא שלה)? הדבר אפשרי, אבל אני לא הצלחתי למצוא חנות ששמרה עותק ישן (העותקים מוזמנים לרוב רק אחרי שהתבצעה הרכישה ולכן אין ספיירים במלאי).

 

 

 

 

 

אוקי, אז כמה זה עולה?דולרים

מכיון שאיני משווקת, אפרסם את המחירים כמו שהם מתפרסמים באתר האמריקני נכון לכתיבת כתבה זו: (אזכיר שוב כי המחירים אצל הייבואנים בישראל יקרים יותר)

 

אוטוקאד לייט: 1180$ בשקלים, נכון להיום: 4,062

אוטוקאד: 3995$ בשקלים, נכון להיום: 13,753 ₪

אוטוקאד אדריכלי: 4995$$ בשקלים, נכון להיום: 17,195

*המחירים הנ"ל הם האופציה הזולה ביותר באתר: בשליחה אלקטרונית ללא קופסא וללא תמיכה במוצר.

לבדיקת מחירים נוספים בסדרה, תוכלו לבקר בלינק:

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?siteID=123112&id=13576871

 

 

 

 

 

 

למה זה כזה יקר?                                                                                                                     

אוטוקאד נחשבים מונופול בשוק, וככזה הם פשוט יכולים לגבות מחירים גבוהים.

קצת היסטוריה: אוטוקאד החלו את דרכם בשוק לפני כ- 30 שנה והם היו הראשונים שייצרו אופציה ממוחשבת ליצירת שרטוטים. עד אז אנשים שרטטו על ניירות סקיצה חצי שקופים, היו מכונות שכפול ענק ששכפלו את השרטוטים והשרטוט התבצע בעפרונות ואז בעטי רפידוגרף בעלי עוביים שונים. את העטים אגב, איך מחקו מהדף? (טיפקס הוא בעייתי מכיון שהדף חצי שקוף) - על ידי גירוד שלהם עם סכין יפנית! מה שהיה יכול לגרום לטפטוף של דם על הגיליון מה שהוביל לשרטוט מחדש של הכל..Smile

אוטוקאד התנהלו בחוכמה ובהתחלה שמו עותקים פרוצים כך שאנשים יוכלו להוריד אותם בקלות ולהתחיל ללמוד עליה, הכל מתוך מחשבה שתחום האדריכלות ועיצוב הפנים הוא תחום שמערב מספר מאוד גדול של בעלי מקצוע בכל פרוייקט: אדריכל, מעצב פנים, יועצים, מהנדסים, משרדי ממשלה... וכולם בסופו של דבר ירצו לעבוד עם אותה התוכנה כדי ליצור תאימות בין הקבצים: לכן, ישנו מעגל משומן היטב ששומר על אוטוקאד כמונופול בתחום כבר 30 שנה:

הסטודנטים לומדים תוכנה שיש לה דרישה על ידי משרדי אדריכלות-> משרדי האדריכלות שוכרים עובדים שיודעים את תוכנת שרטוט שהם עובדים איתה ולכן ירצו לעבוד עם תוכנה מקובלת בשוק-> היועצים לא רוצים להגיע למצב שהם עובדים עם קבצים שלא יכולים להפתח על ידי משרדי האדריכלות ולכן גם הם עובדים באוטוקאד.-> משרדי הממשלה, חברות ענק ובתי ספר קונים את התוכנה וכך נוצר מצב שכולם יודעים אוטוקאד, וקשה מאוד לתוכנה אחרת להכנס לשוק בצורה כל כך יעילה.

בנוסף, מכיוון שהתוכנה מורכבת, מי שלמד אוטוקאד ישאר נאמן לתוכנה כיוון שהוא יודע איך לעבוד איתה מהר ובצורה יעילה. כדי לעבוד באותה המהירות בתוכנה אחרת יש להשקיע משאבים של זמן ואנרגיה, ולא לכולם הדבר אפשרי.

 

מה היתרונות של ללמוד אוטוקאד אם כך? האם יש יתרונות בתוכנה אחרת?

 

לאוטוקאד  3 יתרונות בולטים:

1. הנפח העצום שלה בשוק: העובדה שאוטוקאד כל כך מפורסמת עובדת לטובת האנשים שיודעים אותה: יש יותר אפשרויות למציאת עבודה בתור שכיר וגם תאימות מירבית עם קבצים שנשלחים מאנשים שעובדים עם אוטוקאד .

מה הכוונה תאימות? כאשר קבצים נשלחים מתוכנה אחת לתוכנה אחרת יש סיכוי שחלק מהמידע יאבד בדרך: שכבות לא יראו, תמונות, הגדרות נוספות שלא קיימות בכלל בתוכנה האחרת לא יופיעו וכו'... ולכן זה מאוד בעייתי לשלוח למישהו שרטוט בלי שנדע מה הוא בעצם קיבל. אפשר תמיד לצרף קובץ תמונה יחד עם השרטוט כדי שיוכל לראות מה הוא היה אמור לקבל, אבל קובץ התמונה לא מעביר מידע לגבי עוביי הקווים של השרטוט, השכבות וכו'..

2. בית התוכנה של אוטוקאד הוא בית תוכנה אמין, יציב וכזה שיהיה פה עוד כמה שנים טובות. אנו לא במצב של סיכון שנלמד תוכנה שעוד מספר שנים אף אחד לא ישתמש בה.

3. מאגר עצום של ידע באינטרנט, פורומים, גם בעברית, בלוקים, ליספים ופונטים להורדה: ברגע שכולם יודעים את התוכנה, מאוד קל למצוא פתרונות לתקלות ולשאול אנשים לגבי פקודות ועבודה איתה.

 

יש עוד תוכנות בשוק המאפשרות שרטוט ברמה גבוהה: ארק פלוס (ARC+), דאטאקאד (DataCAD), טורבוקאד TurboCAD) ) ועוד תוכנות שנכנסות לשוק כל שנה...

היתרונות של אוטוקאד שמניתי מקודם הם למעשה החסרונות של התוכנות הנ"ל, והשיקול הסופי הוא לרוב כספי, במיוחד אם יש מספר עמדות מחשב במשרד.

חשוב לציין שהעלות של התוכנות הנ"ל לעיתים לא נמוכה משמעותית מגירסת הלייט של אוטוקאד.

 

 

 

 

 

 

 

 

האם יש גירסא למקינטוש? (מאק)                                                                            mac laptop

כן! שנים על שנים שלא היתה גרסא וכל המקינטושים היו צריכים להתקין וינדוס על המאק כדי שיוכלו לעבוד איתה (דבר מסורבל ולא פשוט) אך החל מגירסת 2011 ניתן לקבל את אוטוקאד גם עבור מאק. מזל טוב.

 

 

רוצים לשמוע עוד על אוטוקאד? רוצים לשאול שאלות ולקרוא תשובות?

בואו הצטרפו אלינו בפורום אוטוקאד!