התחברות



מהו קונספט?

הקונספט הוא הרעיון המרכזי מאחורי הפרויקט:

הוא הנושא שלו, הוא התמה העיצובית שלו, הוא מחולל החלל, הוא המושג באמצעותו נתאר את הפרויקט: סביבו הכל נבנה.

נוכל להעזר בדוגמא מהיומיום של שימוש בקונספט במסיבה כדי להבין מהו קונספט עיצובי:

אם אנחנו מתכננים מסיבה, רצוי שנחשוב על תיאור קצר למסיבה, למשל: מסיבת תחפושות, מסיבת בריכה או מסיבת בר מצווה. ברגע שיש כותרת למסיבה אנשים יודעים למה לצפות ומה החוקים שלה:

למסיבת תחפושות נבוא מחופשים, למסיבת בריכה נבוא עם בגד ים ולמסיבת בר מצווה נבוא עם מעטפה ושיק.

ההגדרה של הארוע עוזרת לאורחים להבין את החוקים שלו: מתי לבוא, מתי ללכת, מה להביא ומה ללבוש. נדע האם לאכול לפני או לבוא רעבים והאם אמורים ללבוש נעליים נוחות או עקבים.

ההגדרה של הארוע עוזרת למתכננים לתכנן מה לשים בו: בריכה, במה, רמקולים ותאורה, בופה או בר אקטיבי.

באותה הצורה פועל גם קונספט לחלל מעוצב: ברגע שניתן הגדרה ברורה לחלל, נדע כיצד לעצב אותו והמשתמשים בחלל ידעו כיצד לפעול בו.

אנחנו, המעצבים, נדע האם לעצב אותו בצבעים רכים או עזים והאם לשים תאורה רכה או חזקה. נדע איפה לשים הנמכות גבס ואיפה למקם את הצמחיה.

המשתמשים בחלל ידעו איפה האזור של הריקודים ואיפה האזור של השירותים, או איפה אזור ההנהלה לעומת אזור הקפיטריה. נוכל לדעת האם נכנסנו לחלל הנכון: למרפאת השיניים או למשרד של עורכי דין.

אם ניקח לדוגמא מסעדת גורמה איכותית, הקונספט העיצובי שלה יהיה שונה מאשר זה של מסעדת אוכל מהיר כמו מקדונלדס: המסעדה תרצה שהלקוחות ישארו הרבה זמן בנוחות ובהרגשת יוקרה לעומת מ קדונלדס שרוצה תחלופת לקוחות מהירה.

גם קונספט של עיצוב גרפי פועל באותה הצורה: אם נרצה לעצב לוגו לחברה נצטרך לחשוב מה הדברים שהחברה רוצה לשדר לעולם : מה הצבעוניות, איזה סוג של קווים או ציורים יתאימו לה ומה הפונט המתאים. כל אלו ישדרו ללקוח שהוא בחר במוצר הנכון לצרכים שלו.

ההגדרה של הקונספט אמורה להודיע לעולם כיצד אני, המעצב, החלטתי לעצב את החלל או המוצר.

מהם הכלים שבאמצעותם ניתן לקבוע את השפה העיצובית?

הקונספט העיצובי מורכב משני אלמנטים מרכזיים:

א.      הרעיון מאחורי העיצוב: זו למעשה הכותרת של הפרוייקט ודרכה נציג לאחרים את הפרוייקט. לדוגמא: קונספט בהשראת קורי העכביש.

ב.     השפה העיצובית: הפרשנות שלנו לרעיון מאחורי העיצוב: איך נתרגם את הקונספט לעיצוב ת'כלס.

השפה העיצובית יכולה לכלול שפה צורנית (מהמילה צורות) ,חומריות, צבעוניות ואף אלמנטים נוספים כגון תאורה, אור וצל (של שמש) או שימוש בטקסט.


בוא נפרט קצת על השפה העיצובית: נגיד שבחרנו קונספט שכותרתו " חלל בהשראת קורי עכביש". כיצד נגדיר את השפה העיצובית שלנו בעקבות הכותרת הזו?חלל בהשראת קורי עכביש

צורניות:

נעשה מחקר קצר על איך נראים סוגים שונים של קורי עכביש ונחליט על הצורה של קורי העכביש אצלנו בפרויקט. ההחלטה יכולה להיות: אצלי בפרויקט יהיו קורי עכביש שמורכבים מ-8 חוטים בלבד. או- אצלי בפרויקט יהיו קורי עכביש בעובי 10 ס"מ. או, אצלי קורי העכביש יהיו עם 3 חישוקים מרכזיים... וכו'.

כל החלטה כזו היא חלק מהשפה העיצובית וזה אומר שלא נרצה שקור עכביש אחד יראה אחרת מהקור השני. הכל אמור לשמור על אחידות.

צבעוניות:

נחליט על צבע שייצג את האלמנטים שנראים כמו קורי עכביש. למשל צבע לבן או צבעי חום ושמנת. צבעוניות יכולה גם להיות גווני אדום או גוונים של לוגו מסוים.

 

חומריות:

נקבע חוקים לחומריות, לדוגמא: באזורים הציבוריים יהיה ריצוף של בטון מוחלק לעומת האזורים הפרטיים שבהם יהיה פרקט. או: כל העצים יהיו מסוג ליבנה  או- כל המתכות בפרויקט יהיו זהב וברונזה.

החומריות אמורה להיות קשורה לפרוייקט. למשל, בקונספט קורי העכביש נוכל להחליט שהקורים יהיו הקונסטרוקציה של המבנה ולכן הם יהיו עשויים מפלדה.

 

שפה של אלמנטים נוספים:

לרוב יהיו בפרויקט אלמנטים נוספים שידרשו עיצוב ושפה משלהם:צמחיה, כיתובים שונים, אלמנט מים , הנמכות גבס וכו'..השפה העיצובית אמורה לתת חוקיות לכל אחד מהם . לדוגמא: הנמכות גבס יהיו רק באזורים ציבוריים וככל שהאזור מתקרב יותר להיות פרטי, כך ההנמכה תהיה יותר נמוכה. הנמכת גבס בלובי תהיה בגובה 300 ס"מ, הנמכה מעל המזכירות תהיה בגובה 280 ס"מ, הנמכה באזור הקפיטריה תהיה בגובה 250 ס"מ והנמכה במסדרון של החדרים תהיה בגובה 235 ס"מ.

החוקיות מכתיבה לנו כיצד הפרויקט יהיה בנוי. היופי הוא שאנו מחליטים על החוקיות ואז רק צריכים לא לסטות ממנה.


יש להדגיש כי הצורניות של קורי העכביש היא רק אספקט אחד שניתן לקחת מקונספט שהינו קורי עכביש.

היה ניתן באותה המידה לבחור באלמנט אחר שקשור לקורי עכביש כגון: דבקות, לכלוך, זבובים, חרקים אחרים, גודל , גמישות, שקיפות, יש ואין וכולי...

 

עיקרון ה KISS =

Keep it simple, stupid

מדוע להשאיר את הקונספט פשוט?

ישנו עיקרון עיצובי האומר - השאר זאת פשוט, טיפשון ( בתרגום חופשי) והוא בעצם בא להזכיר לנו שפשוט זה לרוב הדרך הנכונה והטובה יותר.

כאשר תלמידים שלי מתקשים בבחירת הקונספט, אני תמיד מרגיעה אותם באמירה ש"הקונספט הוא רק התירוץ"- זה לא באמת משנה מה יהיה הרעיון, כל עוד שנתמיד בו ונבנה את הפרויקט שלנו בהתאם לעקרונות שבחרנו.

לא נקבל "נקודות" נוספות על קונספט מסובך. כן נקבל נקודות על פרויקט מוצלח.

יש לזכור שככל שהקונסט מסובך כך ההסבר שלו יותר ארוך: גם פה יש להתחשב בקהל ששומע אותנו, ולהשאיר את הסבר הקונספט למשהו מינימלי (מכיון שאת רוב הפרזנטציה נרצה להשאיר להסבר על העיצוב והתכנון).

בנוסף, קונספט ארוך יוביל אותנו לאילוצים רבים, ואם לא נעמוד בכולם כן יורידו על זה נקודות.

קונספט טוב הוא קצר וקולע, כזה שישר מבינים למה התכוון המעצב, בלי שהוא יוביל להקשרים שונים אצל כל אחד.

דרך נוספת להבין מהו קונספט היא לחשוב שאנו מתכננים משחק קופסא חדש: עלינו להמציא נושא למשחק וחוקים משלו: לא משנה מה יהיו החוקים, השחקנים יהיו חייבים לעקוב אחריהם ואסור להמציא חוקים חדשים באמצע. משחקים פשוטים הם כיפים, קלים וקל להתחבר אליהם. נסו ליצור קונספט פשוט, קצר וקולע.

היצמדות לקונספט אחד

מכיוון שפרוייקטים עיצובים לרוב לוקחים מספר שבועות עד מספר חודשים, יש נטיה למעצבים להתעייף מהקונספט הראשוני ולהתחיל לשנות אותו ככל שהשבועות עוברים... דבר זה אינו מומלץ מכיון שהוא גורם לפרויקט לקבל חוסר אחידות וחוסר רציפות.

יש  לזכור שכל הפרוייקט אמור לשדר אווירה אחת, מסר יחיד. כאשר נציג את הפרוייקט הסופי, הקהל שלנו יצפה לראות את כל הפרוייקט כעשוי מאותה מיקשה, מאותה חשיבה עיצובית: אם חלק מהפרוייקט יהיה מעוצב תחת כותרת אחת וחלק אחר תחת כותרת אחרת, הדבר ייצור חוסר עקביות עיצובית.

במילים אחרות: צריך לדאוג שכל הפרוייקט יראה כאילו נעשה על ידי אותו המעצב. אותה שפה עיצובית ואותם החוקים חייבים לחול על כולו.

בנשימה זו גם אוסיף ש"חוקים נועדו כדי לשבור אותם" .... :) שזה אומר שמותר מידי פעם לחרוג פה ושם מהקונספט הכללי אם הדבר משרת את טובת העיצוב. ניתן "לשבור" את העיצוב הכללי בנגיעות צבע נועזות או אלמנטים שונים שאינם בהכרח קשורים אך תורמים לאווירה הכללית.

 

טיפים לבחירת רעיון:שמש אסוציאציות

  1. 1. נבחר נושא שאנו מתחברים אליו, כזה שנרצה לחפש עליו חומר, לחקור אותו ולעצב בהשראתו.
  2. 2. הנושא צריך להיות ממוקד ככל האפשר. למשל, אם אנו רוצים לעשות פרוייקט על בעלי חיים, נבחר בנושא פרטני יותר כגון: דבורים.
  3. 3. לאחר בחירת הנושא, נצייר שמש אסוציאציות ובה נכתוב את כל המילים שעולות לנו במחשבה על אותו הנושא: למשל: צבעים שחור וצהוב, פרחים, צוף, זמזום, כאב עקיצה, כוורת, חלת דבש וכו'...
  4. 4. מתוך  הרשימה, נקיף את המילים שאנו מתחברים אליהן ביותר, ואלו יהיו קשורות לקונספט.
  5. 5. נתחיל לנסח משפטים קצרים אשר מבטאים את הפרשנות שלנו לנושא הנבחר: במילים אחרות, איך אנחנו מפרשים את הנושא? כיצד אנו רואים אותו?

למשל: עיצוב בהשראת הצורניות של חלת הדבש

עיצוב בהשראת צבעוניות הדבורה.

עיצוב בהשראת שדה פרחים

עיצוב בהשראת הנוזליות של הדבש..

אפשר כמובן שהקונספט ידבר על מרקמים, הפרשי אור וצל, מוקדי רעש, צפיפות ועוד.

סטודנטים אוהבים להיות מקוריים בבחירת הקונספט ולהתפרע, ולכן יש קונספטים הזויים ביותר כגון : (דוגמאות מעולם האדריכלות)

- דירה לאדם עם נטיות התאבדות: הקונספט לא בהכרח צריך להיות חיובי או כיפי.

-דירה לבני זוג לפני גירושים,

- דירה ליתומים

-ועוד. ..

אין חובה שהקונספט יהיה מקום בו "אני ארצה לגור" אלא רק שיהיה נושא ספציפי שממנו ובאמצעותו הפרוייקט יעוצב.

 

אני רוצה שהפרויקט שלי יעשה "וואו!"

כאשר סטודנטים מגיעים אליי ומבקשים שאנחה אותם בבחירת הקונספט לפרוייקט, יוצא לי לשמוע הרבה פעמים את המשפטים הבאים:

-אני רוצה שהפרוייקט יהיה מדהים.

-שיעשה וואו!

-שיהיה הכי טוב בכיתה!

-שיהיה ממש יפה.

 

אני מדמה זאת לשיחה עם שדכנית: כאשר נרצה למצוא לעצמנו בן זוג האם נתאר אותו בתור : מדהים, מושלם, נהדר, מקסים?

או אולי נשתמש במילות תיאור יותר ספציפיות? במילים אחרות: מה זה בחור מושלם עבורי?

הרי זה ידוע לכולנו שיש תארים המתנגשים עם תארים אחרים: האם ארצה בחור שרירי ומסיבי או אולי אתלטי ורזה?

האם הוא יהיה שטותניק או רציני?

האם ביישן ושקט או מוחצן וחברותי?

לכל אחד מאיתנו מתאים בן זוג אחר, ואי אפשר שבן אדם אחד יכיל את כל התכונות האפשריות, כמו שאי אפשר שפרוייקט אחד יכיל את כל התכונות האפשריות.

 

לסיכום:

הקונספט הוא המושג דרכו ניתן לתאר את הפרויקט, הוא המהות של הפרויקט במשפט אחד.

נזכור כי כל פרויקט הוא הפרשנות שלנו למושג מסוים ולכן הקונספט צריך להיות מושג ספציפי שאנו מתחברים אליו.

רצוי שהקונספט ישאר פשוט וקצר.

הקונספט לא יכול להיות: פרויקט וואו! אלא צריך להיות משהו שניתן לתרגם אותו לדברים שניתן לבנות בפועל כמו צורניות, צבעוניות וחומריות.

 

יש לכם עדין שאלות? מתלבטים איזה קונספט לבחור? לחצו כאן כדי להעזר בנו בפורומים!

Cron Job Starts